Výročí oddílu: Sbírka na ADRU

Oslavu 20. výročí založení oddílu Penguins jsme plánovali s takřka ročním předstihem. Už od začátku bylo důležité stanovit datum, které se nesmělo krýt s žádnou další akcí. Stejně tak bylo důležité rozpracovat celkovou náplň programu a i jeho detailní rozpisy, seznamu hostů, vystupujících, učinkujících a tak dále.

To zásadní, o čem jsme mimo to všechno přemýšleli, bylo, aby naše akce měla nějaký další smysl než se jen sejít a zavzpomínat. Aby byla něčím zajímavá nebo prospěšná. To byl také důvod, proč jsme oslovili Nadaci ADRA s dotazem, zda bychom mohli uspořádat sbírku, která by mohla pomoci někomu potřebnému. Nadace ADRA nás seznámila s příběhem malé Kristýnky Heráňové a my můžeme jen říci, že pokud na akci potkáte maskota v kostýmu tučňáka "Penguina" s pokladničkou s logem ADRA, můžete tam přispěvek na Kristýnku. Více níže:

"Čtyřletá Kristýnka ze severních Čech má od narození kombinované postižení včetně autismu. Nemluví a komunikace s ní je velice náročná, trpí častými záchvaty agrese vůči sobě i všem ostatním. Rodiče se snaží Kristýnce i její zdravé 6leté sestře Natálce maximálně věnovat, ale především péče o Kristýnku je pro ně časově i finančně náročná. V loňském roce začala Týnka  v Praze podstupovat terapii, na kterou zdravotní pojišťovna nepřispívá. Díky ní se očividně posunula dál, pochopila, že když jí někdo chce s něčím pomoci, nechce jí ublížit nebo chápe situace, kdy musí poslechnout. Rodiče se zase naučili, jak správně rozpoznávat její nálady a reagovat na její nečekané emoce. Péče o rozvoj holčičky je však běh na dlouhou trať a poskytování pravidelné terapie je nad možnosti rodičů. Z toho důvodu nás maminka už podruhé požádala o finanční příspěvek. Nyní Týnku například čeká zvládnout problémy s jídlem a plenkami. Rodiče vidí, jak dcerce terapie prospívá, a věří, že je jako rodinu konečně čeká lepší život, v němž Kristýnka bude moci být šťastnější a nebude se bát žít ve světě, kterému kvůli svému postižení občas moc nerozumí."

Instagram

.